Kapsaicin
je látka zodpovědná za pálivou chuť papriky; jde o hlavní alkaloid paprik. (Ne alkoholoid, to ne...)
Ona ta pálivost vlastně ani není chuť, je to ve skutečnosti bolest. 4 základní chutě totiž jsou: sladká, slaná, kyselá a hořká.
C18H27NO3 - chemik by takto zapsal jeho vzorec a takto by ho nakreslil: (Seznamte se, toto je kapsaicin.)
Kromě kapsaicinu patří do společné skupiny kapsaicinoidů ještě i dihydrokapsaicin a nordihydrokapsaicin (a další), ale tyto tři mají na svědomí téměř všechnu pálivost papričky.
Pro savce, včetně člověka, je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Pěstitelé chilli ale vědí, že existuje havěť, kterou nic nezastaví, kapsaicin ji nevadí a papričky nám prostě sežere.
Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích,
- když už tedy nechci, aby to pálilo - voda nic nezmůže, v ní totiž rozpustný není. Dám si mléko nebo jogurt. (Pomáhá bílkovina kasein, která se postaví jako takový borec mezi kapsaicin a receptory bolesti, a tím mě zachrání.)
- a z pokožky opláchnu kapsaicin olejem nebo lihem.
Mimochodem - víte, který alkaloid pálí v pepři? Piperin.
A co pálí v cibuli nebo česneku? Alicin, tedy jinak diallyldisulfomonooxid C6H10OS2, ale úplně zjednodušeně - je to síra.
A co pálí v křenu nebo hořčici? Sinigrin - je to glukosinolát, jeho chemický vzorec je C10H16KNO9S2, takže taky síra.
A co pálí v zázvoru? Gingerol - C17H26O4
Jednoduché...
Kapsaicin ale nás, chilližrouty, zajíma stejně nejvíc, protože se při něm tetelíme blahem.
Proč jíst chilli papričky? Protože kapsaicin
- podporuje krevní cirkulaci (ano, i afrodiziakuje)
- zrychluje metabolismus
- stimuluje žaludeční sekrece, a tím podporuje zažívání
- snižuje hladinu cholesterolu a inzulínu
- vyrovnává krevní tlak, ...
- A důležité - vyplavuje endorfiny - hormony štěstí,
- takže podporuje i závislost... A závislákem by chtěl být přece každý :-)
Jak začít jíst chilli
Jak na to? Jak si ochočit pálivost?
Začněte například mletým chilli práškem (nebo klidně i pálivou paprikou) - 1x, 2x týdně stačí pár zrníček do jídla,
potom trošku víc,
potom už to budete chtít a stále stačí 2x týdně :-)
později už to celkem zvládnete a možná objevíte i chilli pastu nebo omáčku,
nebude vám to vůbec vadit, zkoušíte přidávat do vaření, do hrnce,
následně už se vám to bude žádat,
a už vám to začne chutnat, a to i čerstvá paprička,
..a začne chybět,
..bez chilli to nejde, zjišťujete, že každá paprička chutná jinak,
..jak to, že je to bez chilli?!
..dyť to nemá říz!
..to musím mít!!
..závislost!!!
..chilli nirvána.....
(Trvá to tak 1 až 2 roky. Nebojte se ničeho nic!)