Pálivost chilli - SHU
SHU - Scoville heat units - jsou mezinárodní jednotky pálivosti.
Stupnici pálivosti navrhl americký chemik Wilbur Scoville a počet Scovilleových jednotek pálivosti (SHU) odpovídá množství kapsaicinu v chilli. Kapsaicin je látka, která je zdrojem pálivosti papriček.
Sladká paprika nepálí vůbec, neobsahuje žádný kapsaicin, má tedy 0 SHU; čistý kapsaicin má 16.000.000 SHU.
Pálivost papriček Jalapeno je kolem 8.000 SHU, na stupnici od 1 do 5 by to bylo asi 2.
Pálivost Habanero je obvykle kolem 250.000 SHU - to už je vysoká pálivost,
no a extrémně pálivé chilli papričky začínají na SHU kolem 1.000.000.
Pálivost papriček se občas udává i v mg/kg, například "Obsahuje: 2500 mg/kg kapsaicinu".
Přepočet na SHU jednotky je jednoduchý, toto číslo stačí vynásobit x 16.
2500 mg/kg kapsaicinu je tedy 40.000 SHU